veure versió web

VilaWeb
Divendres 19.04.24
Editorial
Vicent Partal
17.04.2014

I què hi feia a Kuwait?

L'avaria, una altra, de l'avió oficial i les complicacions de Juan Carlos per a arribar a temps a la final de València han posat el focus sobre aquest viatge del monarca i un grup d'empresaris a Kuwait. Què hi feien? Què venien i a qui? I per què els acompanyava Juan Carlos.


Estem acostumats a una peculiar teoria segons la qual és normal que el cap de l'estat viatge pel món acompanyant empresaris a tancar negocis. S'ha venut des de fa anys amb frases pomposes, com ara aquella que diu que una funció del rei és fer de 'primer comercial del país'. Però això no és gens ni mica normal en les democràcies occidentals. No ho fan, per norma, els caps dels altres estats. No és, de fet, pràctica habitual, sinó més aviat una excepció que quan passa ha de ser explicada per menut.


Però la raó última d'aquesta pràctica té molt a veure amb el peculiar capitalisme espanyol. Juan Carlos acompanya sempre empreses que en diuen 'de la llotja del Bernabeu', tot sovint empreses privatitzades que han anat a raure a les mans de persones vinculades políticament al Partit Popular i que tothora es beneficien de decisions legislatives de l'estat. Empreses constructores, especialment. 


Fa anys que es parla i es debat sobre si Juan Carlos cobra comissió d'aquestes empreses per obrir portes en aquells països, com Kuwait, on ell té relacions especials amb la monarquia regnant. En aquests països, per a acabar d'embolicar la troca, és normal que els màxims dirigents de l'estat siguen alhora dirigents de les principals empreses estatals i la confusió entre la vida privada i el càrrec siga constant. Cal recordar, per exemple, que el polèmic safari a Botswana el va pagar un membre de la família reial saudita? 


Siga com siga, la fortuna personal de Juan Carlos --no la declarada, sinó la real segons les informacions dels mitjans econòmics-- no es pot explicar amb l'activitat regular de rei d'Espanya. De manera que ha de tenir una explicació relacionada amb aquestes altres activitats, per a les quals sempre està disposat (no és curiós que pràcticament no faça actes públics per la malaltia i en canvi ja haja anat unes quantes voltes al golf Pèrsic, d'ençà que l'operaren?).


Finalment, una dada que clama al cel: la meitat de les exportacions espanyoles d'armes, la meitat!, va a parar als Emirats Àrabs Units i a l'Àrabia Saudita, dos països evidentment gens democràtics i gens respectuosos amb els drets humans. Països com Alemanya no fa gaire que han rebutjat de vendre armament als saudites per la seua agressivitat contra els drets humans. I qui us penseu que s'afanya a oferir-se com a alternativa?



L'opinió dels subcriptors


Just Cortés: És ben significatiu que qui seia a l'esquerra del rei era el ministre Morenés. I l'única explicació d'aquest fet és que el personatge representa el negoci espanyol de venda d'armament.


Josep Usó: Ja és mala sort que se li haja tornat a avariar l'avió. Mala sort o què avió i monarca estan tots dos per a canviar. Però és ben cert. Només fa uns dies, el rei estava als emirats àrabs negociant vendes fantàstiques per a les empreses "de sempre". I ara, a Kuwait, tornava a ser-hi. Vists els interessos d'aquella monarquia medieval, el més probable és que el negoci fóra d'algun edifici o construcció car i poc o gens útil. O bé, armament. Al capdavall, la major part de la formació de l'actual monarca fou com a militar. De la resta, salta a la vista que no en sap.
I és segur que cobra alguna comissió. Tots sabem que "de bades, cap frare pega cabotades". I el senyor rei, d'això n'ha donat mostres a bastament. 
Per descomptat, podem esperar, davant la més que justificada demanda d'explicacions, la reacció d'allò que s'anomena "la caverna mediàtica". El rei és el millor ambaixador i comercial!!! Vistos els negocis i productes que es compren i es venen en aquesta mena de "missions comercials", ja es poden confitar el comercial, l'empresa i el país sencer. Cada dia fan més i més abellidora la independència.
I, a més, el fet que l'avió se'ls espatlle una altra vegada, ja és de traca. Si ho tenen tot igual, ara mateix seran la riota de la meitat de les cancelleries del món. Per a preocupacions, ja en tenen prou amb Ucraïna.


director@vilaweb.cat

+ Editorial

La manera de guanyar importa
Vicent Partal
27.07.2015

La fi de Pujol i la fi de la Catalunya autònoma
Vicent Partal
25.07.2015

7 contra 155?
Vicent Partal
24.07.2015

El 155 o l'evidència de la desesperació
Vicent Partal
23.07.2015

Rajoy i els conceptes més elementals
Vicent Partal
22.07.2015

Mail Obert

La ignorància del rei
Oriol Izquierdo
27.07.2015

Parla amb la teva àvia (i II)
Andreu Barnils
26.07.2015

Sean Scully a Santa Cecília de Montserrat
Mercè Ibarz
25.07.2015

L'exemple de la ILP per l'habitatge: desobeir i avançar junts
Bel Zaballa
24.07.2015

No és ignorància: és cinisme i mala fe
Pere Cardús
23.07.2015

Informació

Portada
Lletres
Tecnologia
Música
Gastronomia

Opinió

Editorial
Mail Obert
Anàlisi
Opinió Contundent

Publicacions

Mètode
Cetrencada
Tornaveu
Núvol
Amb independència
Veu de Mallorca
ANC

A+   |   A-


veure versió web


També teniu accessibles les aplicacions per iPhone i Android.

© Partal, Maresma & associats, S.L.